Uw kindje wordt op de dienst Neonatale Intensieve Zorgen opgenomen als het:

  • op tijd is geboren, maar ziek is, bijvoorbeeld zuigelingen met een zuurstoftekort of ernstige infectie.
  • te vroeg (prematuur) is geboren, nog voor 37 weken zwangerschap. De grens van levensvatbaarheid ligt op 24 weken zwangerschap.
  • is geboren met ernstige aangeboren afwijkingen. Vaak hebben deze baby’s een (of meerdere) operatie(s) nodig.

 

De dienst is gespecialiseerd in de zorg voor zieke pasgeborenen en staat ook bekend als Neonatal Intensive Care (NIC).

De kindvriendelijke inrichting zorgt voor veel licht en ruimte. We houden technische apparatuur bij voorkeur op afstand en zorgen dat ouders 24 uur per dag bij hun baby kunnen zijn. Dat is ook goed voor de ouder-kindrelatie. Voor ouders zijn er ook faciliteiten voorzien, zodat ze makkelijk in de buurt kunnen blijven en toch op adem kunnen komen. We hebben bijvoorbeeld een afkolfkamer, een familiekamer met keuken en een comfortabele zithoek met televisie.

Onze afdeling heeft ook grote, open boxen van 12m2. Deze garanderen meer privacy en plaats voor het gezin, met maximaal verpleegkundig toezicht. Ook hebben we voldoende ruimte voor bijvoorbeeld de kangoeroezorg in alle privacy, als uw baby al stabiel is. Bij kangoeroezorg kan de moeder haar premature zuigeling op haar huid leggen. Dit huid-tot-huidcontact is belangrijk voor de ontwikkeling van de zuigeling, bevordert de band tussen moeder en kind en stimuleert de productie van moedermelk.