Rouw

De meest gestelde vragen over kinderen en de dood – Riet Fiddelaers-Jaspers

 • Deze brochure van Riet Fiddelaers-Jaspers en Renske Fiddelaers heeft als doel om u snel te informeren wanneer u vragen heeft over kinderen die met een verlies door de dood te maken krijgen. Want misschien bent u op dit moment niet in de gelegenheid om uitgebreid een boek te lezen.
 • U hoeft deze brochure niet helemaal te lezen maar u kunt de hoofdstukken kiezen waarin de informatie staat waar u naar op zoek bent.
  Onder andere de volgende onderwerpen komen erin voor:
  1. Wat kunnen kinderen begrijpen over doodgaan?
  2. Hoe vertel je dat iemand dood is of doodgaat?
  3. Wat vertel je aan kinderen over de dood?
  4. Welke vragen kun je van kinderen verwachten?
  5. Hoe kun je kinderen betrekken bij de regelingen?
  6. Laat je kinderen afscheid nemen?
  7. Hoe leg je uit wat begraven is?
  8. Hoe leg je uit wat cremeren is?
  9. Neem je kinderen mee naar de uitvaart?

Een rijk bezit – S. Luitwieler-Rodts

 • Zwanger worden gaat niet vanzelf. En als de zwangerschap een feit is, blijkt ook die anders te verlopen dan Sylvia Luitwieler had verwacht. In Een rijk bezit beschrijft zij een ingrijpende periode in haar leven.
 • Als Sylvia Luitwieler via IVF zwanger wordt, blijken er twee kinderen in haar buik te zitten. Haar droom komt uit. Denkt ze. Maar na een zwangerschap van vijfentwintig weken dienen de weeën zich al aan. De bevalling kan niet langer worden uitgesteld. Van het ene medische circuit komt Sylvia vervolgens in het andere. Tijdens de bevalling overlijdt haar dochtertje. Haar zoontje komt voor een periode van vier maanden in een couveuse te liggen en vecht voor zijn leven.
 • Sylvia Luitwieler schreef dit boek voor mensen die, net als zijzelf tijdens die periode, zoeken naar een ervaringsverhaal. Hoe is het om op die manier zwanger te (moeten) worden? Hoe is het om een baby te verliezen? Hoe is het om je andere kind maandenlang op de grens van leven en dood te zien balanceren? Op indringende, maar hier en daar humorvolle manier doet Sylvia niet alleen verslag van haar eigen moeilijke, verdrietige en angstige ervaringen, maar ook van de momenten van groot geluk.

Helpen bij verlies en verdriet – Manu Keirse

 • Een onmisbare gids voor wie rouwt of een dierbare wil bijstaan in zijn verdriet. Helpen bij verlies en verdriet is al vele jaren het basisboek over rouw. In deze volledig nieuwe editie toont Manu Keirse aan de hand van vele herkenbare voorbeelden hoe rouwen niet gelijkstaat aan afscheid nemen, maar aan anders leren vasthouden.
 • Het boek gaat niet alleen in op verlies door de dood, maar besteedt ook aandacht aan andere verliessituaties die vaak onterecht onderbelicht blijven, zoals verlies van je gezondheid, je werk of je toekomstperspectieven.
 • Dankzij de talloze concrete tips voor de rouwende én zijn omgeving is het een heel praktisch instrument voor iedereen die met verlies geconfronteerd wordt.

Het rouwt in jou – Christine Vandenhole

 • Als ouders een kind verliezen zakt de grond helemaal weg onder hun voeten. Christine Vandenhole, mama van Berre*, vroedvrouw en founder van het Berrefonds, heeft al haar ervaring en kennis gebundeld in een eerlijk hulpboek voor iedereen die van ver of dichtbij te maken krijgt met het verlies van een kind.
 • Het rouwt in jou is een warm boek vol inzichten en eerlijke getuigenissen; herkenbaar voor ouders van een overleden kindje. Er is plaats voor verdriet, veel begrip en erkenning, maar ook hoop. Voor familie, vrienden en omgeving staat dit boek vol waardevolle tips en praktische checklists.
 • Rouw in je relatie, op je werk, in je familie. De rol van rouwende grootouders, omgaan met verdrietige broers en zussen, (al dan niet) opnieuw zwanger worden… alle moeilijke thema’s komen aan bod. Op die manier probeert Het rouwt in jou houvast te bieden op een moment dat er geen houvast meer lijkt te bestaan.

Jong verlies – Riet Fiddelaers – Jaspers

 • Wanneer een kind op jonge leeftijd in aanraking komt met de dood, bijvoorbeeld bij het verlies van een naaste, kan het verdriet daarover ingrijpende gevolgen hebben. ‘Jong verlies’ van rouwtherapeut Riet Fiddelaers-Jaspers helpt ouders, leerkrachten en zorgprofessionals bij het opvangen en begeleiden van rouwende kinderen.
 • In ‘Jong verlies’ schrijft Riet Fiddelaers-Jaspers vanuit haar studie en praktijkervaring over vragen als: Hoe vertel je aan kinderen dat iemand is doodgegaan? Neem je hen mee op rouwbezoek en naar de uitvaart? Wat zijn de gevolgen van een ernstig verlies voor de ontwikkeling van een kind? Hoe gaan kinderen met verlies om en hoe kunnen we hen daarin steunen?
 • Voor hun verdere ontwikkeling is bepalend welke steun zij van volwassenen krijgen. Duidelijkheid en structuur zijn dan essentieel.

Rouwen na het verlies van je baby – Mansell

 • De dood van een baby wordt in onze samenleving als schokkend ervaren maar slechts met kortdurend verdriet als gevolg, omdat ouders hun kindje niet of amper zouden kennen. Maar als ouder verlies je ook een deel van jezelf en de toekomst van je baby.
 • Er is een blijvend verlangen naar hoe het zou zijn geweest. Het gemis is levenslang en heeft grote impact op het leven van de ouders en eventuele broers en zussen. De bejegening door professionals en de naaste omgeving van de ouders is bij het omgaan met het verlies van cruciaal belang.
 • De missie van dit boek is om bij te dragen aan de erkenning van het betekenisvolle verlies van een baby. Zowel ouders, professionals als de omgeving zullen zich gesteund voelen na het lezen van Rouwen na het verlies van je baby.

Still In Your Eyes boek – Marcel Kolenbrander

 • Het fotoboek Still In Your Eyes bevat 148 pagina’s met voornamelijk de foto’s en verhalen van ouders en familie van de stil geboren of vroeg overleden kinderen. Daarnaast bevat het boek bijdragen van professionals op het vlak van rouwverwerking en begeleiding.
 • Herkenning, verbinding en troost; dat hoop Marcel te brengen met zijn boek. Niet alleen voor mensen mensen die dit hebben meegemaakt maar ook bij professionals die in dit boek kunnen ervaren wat zo’n gebeurtenis teweeg brengt in de levens van deze mensen. Zoals iemand zei: je
  verwerkt het niet, je verweeft het met je leven…
 • Het boek wordt op Wereldlichtjes dag (8 december) gepresenteerd en zal vanaf eind november verkrijgbaar zijn. Maar je kan hem nu al bestellen als pre-order, dan weet je zeker dat je hem op de dag van binnenkomst opgestuurd krijgt van ons.

Stille baby’ – Christine Geerinck- Vercammen

 • Het verlies van een kind, ook wanneer het overlijdt voor of tijdens de geboorte, tekent het leven van ouders voorgoed. Christine Geerinck- Vercammen biedt in Stille baby’s hulp bij dit rouwproces. Ze gaat in op de theoretische en medische aspecten, maar bespreekt vooral de psychosociale verwerking van het slechte nieuws, de bevalling en het afscheid nemen. Bovendien gaat ze in op de vraag hoe het daarna op korte en lange termijn met de ouders gaat, ook in verband met een eventuele volgende zwangerschap.
 • Met dagboekfragmenten en brieven van ouders.

Wanneer word je dood? – Riet Fiddelaers-Jaspers

 • Praktische hulp bij vragen van kinderen over de dood Als iemand overlijdt, roept dat bij kinderen vaak onverbloemde vragen op. Het is belangrijk om deze vragen serieus te nemen, en informatie te geven die kinderen helpt om het verlies te verwerken.
 • Dit boek moedigt ouders, leerkrachten en hulpverleners aan om zo concreet mogelijk te zijn. Bijvoorbeeld door uit te leggen wat
  `dood precies is, dat je verdriet mag hebben, en misschien het belangrijkst dat er troost is.