Persoonlijke verhalen - Nederlands

Blauw Gras – Elly Godijn

  • “Blauw Gras” vertelt het verhaal van een moeder die een meisje krijgt van 700 gram, vijftien weken te vroeg geboren en met een slechte levensverwachting. Het verhaal van kracht, hoop, bewustwording en een te bewandelen pad met een gouden randje …
  • Ze zeggen dat gras groen is. Wij lopen op blauw gras.
  • Lotus weet met “haar ongelofelijke zijn” de medici en de wereld om haar heen te verbazen.

Cesar – Matthijs Kleyn

  • Matthijs Kleyn schrijft op liefdevolle, eerlijke wijze over zijn te vroeg geboren zoontje Cesar en de mooie maar ook moeilijke kanten van het vaderschap De helft van zijn leven is Matthijs al volwassen, maar nog steeds weet hij niet wat hij wil worden als-ie groot is. Als zijn vriendin zwanger blijkt te zijn, weet hij het wel: hij wordt vader. Een nobele taak, maar is het genoeg om zijn zoon trots op hem te maken? En als hijzelf het leven al niet snapt, hoe kan hij het dan aan een klein jongetje uitleggen? Schrijver en televisiemaker Matthijs Kleyn kreeg samen met zijn vriendin Bente een zoontje: Cesar.
  • Hij beschrijft de mooie maar ook moeilijke momenten van de zwangerschap, die niet makkelijk verliep; Cesar werd vijf weken te vroeg geboren en in de eerste maanden kwamen ze erachter dat hij blind is aan één oog. In Cesar schrijft Matthijs over zijn nieuwe leven als vader, zijn veel te knappe vriendin en alle onzekerheden en onverwacht mooie momenten waar hij nu ineens mee te maken krijgt. Hij schrijft met zoveel liefde en humor over zijn zoontje, dat je als lezer niet anders kunt dan ook verliefd worden op Cesar.

De weerspiegelingen van een vroeg geboren bijzondere tweeling – Birgitta Van der Pol

  • ‘t kan verkeren
  • Het is nu bijna 10 jaar later als we besluiten om dit boekje uit te brengen. Het boekje gaat over alles wat wij hebben meegemaakt van voor de zwangerschap tot en met het moment dat onze tweeling met 26 en 28 weken veel te vroeg werd geboren.
  • Geschreven zowel vanuit mijn eigen gevoel als die van mijn man.
  • Dit boekje is waargebeurd en mede gebaseerd op een dagboek dat zowel door mij als door de verpleegkundigen in het ziekenhuis is bijgehouden. Mijn man hield familie en vrienden op de hoogte via email en ook deze zijn verwerkt in dit boek.
  • Het geeft een goed beeld van wat er allemaal gebeurd is en waar je als ouders allemaal mee te maken kunt krijgen als je een veel te vroeg geboren kind of kinderen krijgt. Hoe het onze kinderen vergaat in de jaren erna en met welke problemen je wordt geconfronteerd, maar ook met de fijne dingen die je meemaakt.
  • Een vroeggeboorte brengt veel emoties en spanningen met zich mee, maar als de kinderen het toch goed maken ben je blij dat ze er nog zijn.

Geen roze wolk – Stichting Hellp-Syndroom

  • Het HELLP-syndroom/(pre-)eclampsie, ook wel zwangerschapsvergiftiging genoemd, is een zeer ernstige aandoening voor zwangere vrouwen en vormt een bedreiging voor zowel moeder als kind. Het begint vaak met een veel te hoge bloeddruk, eiwit in de urine, sterretjes zien en pijn in de bovenbuik. De aandoening wordt niet altijd meteen herkend en de symptomen kunnen razendsnel erger en levensbedreigender worden. Voor vrouwen is het een ervaring die een enorm diepe indruk maakt. Vaak hebben ze nog jaren met de gevolgen ervan te maken.
  • In dit boek beschrijven vrouwen hoe het voelt als hun roze wolk langzamerhand steeds grijzer wordt. Hun verhalen zijn heel verschillend. Sommigen hebben afscheid van hun kindje moeten nemen. Een aantal (veel) te vroeg geboren kindjes heeft jarenlang extra zorg nodig. Andere kinderen ontwikkelen zich al snel voorspoedig. Sommige vrouwen hebben na hun HELLP/(pre-)eclampsie-ervaring een of meer ”normale” zwangerschappen. Anderen worden toch weer ziek. Het zijn voornamelijk vrouwen die hun verhaal vertellen, maar ook een partner, een moeder en ouders van wie de dochter overleed na een HELLP vertellen hun verhaal.
  • In het tweede deel van het boek komen verschillende medici aan het woord die in heldere taal beschrijven wat het HELLP-syndroom/(pre-)eclampsie inhoudt, waarom er soms bepaalde beslissingen moeten worden genomen en wat de oorzaken zijn, dat iemand het HELLP- syndroom/(pre-)eclampsie krijgt. Ook de psychosociale gevolgen komen uitgebreid aan bod.
  • Geen roze wolk is een veelomvattend en compleet boek, waarin alle facetten van het HELLP-syndroom/(pre-)eclampsie aan de orde komen. Het is uiterst toegankelijk geschreven, bedoeld voor een breed publiek van mensen die met het HELLP-syndroom/(pre-)eclampsie te maken hebben of hebben gehad en iedereen er omheen.

Het onvoltooide kind –  Brenda Van Osch

  • Op zoek naar de grenzen van pril leven
  • Rood en licht doorschijnend, als een pasgeboren konijntje. Onaf en perfect tegelijk. Zo beschrijft Brenda van Osch de eerste aanblik van haar dochter Eva, die in 2002 veel te vroeg werd geboren.
  • Eva woog 680 gram, minder dan een pak suiker.
  • In ‘Het onvoltooide kind’ vertelt de auteur over de gebeurtenissen die volgen: de heftige maanden op de intensive care en de jaren daarna waarin langzaam duidelijk wordt hoeveel handicaps en problemen Eva heeft. Negen jaar later stapt Brenda van Osch opnieuw een afdeling neonatologie binnen – maar nu als journalist.
  • De behandelgrens voor te vroeg geboren baby’s is dan net verlaagd naar 24 weken. In het Academisch Medisch Centrum volgt ze enkele extreem vroeg geboren baby’s en hun ouders en zit ze aan tafel als het artsenteam beslist over leven en dood. In indringende gesprekken met de betrokkenen stelt ze de vragen die ze na haar dochters geboorte niet stelde. Hoe ver willen artsen gaan om prille levens te redden? Moet alles gebeuren wat medisch mogelijk is? Ook gaat ze de confrontatie aan met Eva’s dokter van toen en met zichzelf. Is ze blij dat haar dochter destijds gered is, of niet?
  • In Nederland worden jaarlijks zo’n 2500 baby’s veel te vroeg geboren. Het onvoltooide kind geeft op een unieke manier inzicht in de morele dilemma’s rond leven en dood van deze kinderen.

Mag het iets meer zijn? – Petra de Pauw

  • Net als bij haar eerste, vlekkeloos verlopen zwangerschap wil Petra een dagboek bijhouden van de negen spannende maanden. Maar het zullen er geen negen worden. Op week 20 verliest Petra voor het eerst vruchtwater. De dokters verwachten een doodgeboorte, maar het meisje in haar buik blijkt een vechtertje. De rest van de zwangerschap wordt zwaar.
  • Petra moet weken volledig platliggen en samen met haar man Herman omgaan met de angst haar kind te verliezen. Wanneer Billie op 27 weken geboren wordt, weegt ze 920 gram. Ze wordt naar neonatologie gebracht en mag niet met haar ouders naar huis. Ouders die elke seconde van de dag aan haar denken, maar slechts aarzelend van haar durven houden.
  • Petra vertelt in haar dagboek open over haar twijfels, angst, verdriet en hoop. Ze doet dat met een ontwapenende humor. Ook de geboorte zelf en de eerste maanden van Billies leven worden met een lach en een traan beschreven.
  • Ze heeft veel steun gehad aan andere ouders die ze op neonatologie leerde kennen, maar ook aan een vroedvrouw die zelf te vroeg bevallen was en een verpleegkundige die met veel liefde zorgt voor de te vroeg geboren kindjes in het ziekenhuis.
  • Ze laat ook deze mensen hun verhaal vertellen, want iedere (vroeg)geboorte is anders. Vaak komt het goed, maar soms ook
    niet.
  • Mag het iets meer zijn? is een heel persoonlijk, warm boek voor alle huidige en toekomstige moeders én hun partners.

Zo klein, pril en sterk – VVOC

  • Beschrijving: Meer dan 8 van de 100 baby’s in Vlaanderen wordt te vroeg geboren, ongeveer 6000 per jaar! Een vroeggeboorte is een erg ingrijpende gebeurtenis. Voor het kind, én voor de ouders. Iedereen reageert daar anders op: de ene is al zijn woorden kwijt, een ander schakelt over op automatische piloot, nog anderen worden overspoelt door emoties.
  • 23 ouders van prematuur geboren kinderen vertellen over hun zwangerschap en bevalling, over de periode op de neonatale afdeling en over de eerste dagen en weken thuis. Deze verhalen kunnen ouders die voor hetzelfde staan veel steun en troost bieden. Geen enkel verhaal is hetzelfde, maar de emoties en gevoelens stemmen in grote mate overeen