Om zorg van hoge kwaliteit te kunnen bieden, werken we met de modernste digitale apparatuur, bijvoorbeeld met centrale monitoring, nieuwe couveuses, nieuwe ademtoestellen, speciale hypothermiebehandeling voor pasgeborenen met zuurstoftekort en voor het toedienen van stikstofmonoxide. We bereiken maximale veiligheid met een aparte, volledig uitgeruste box voor neonatale chirurgie. Hier kunnen we bijvoorbeeld een stoma in de buik inbrengen, de ogen laseren in geval van een ernstige netvliesafwijking (retinopathie) of een persisterende open ductus van Botalli chirurgisch sluiten. Dit is een uniek concept in Vlaanderen.
De dienst Neonatale Intensive Care biedt intensieve of speciale zorg aan pasgeborenen. Hiervoor beschikt de dienst over geavanceerde apparatuur en worden de nieuwste behandeltechnieken gebruikt. De ouders van zieke patiënten worden zoveel mogelijk bij de zorg betrokken. Zo kunnen ze de band met hun kind behouden en versterken.
Als je baby te vroeg geboren is of problemen heeft om zich aan te passen aan het leven buiten de baarmoeder, wordt je kind opgenomen in de neonatale zorg. Tijdens de zorg besteden we veel aandacht aan het welzijn van je baby. Aandacht voor de omgeving van je baby heeft een gunstige invloed op zijn ontwikkelingsproces.
Op de afdeling neonatale intensive zorgen behandelen we jaarlijks ongeveer 600 premature en zieke pasgeboren kinderen. De behandeling is erop gericht om deze kinderen de best mogelijke toekomst te geven.
Neonatologie staat voor normale zorg voor de pasgeborene in de kamer van de moeder, zorg op de afdeling voor niet-intensieve zorgen en zorg op de afdeling voor intensieve neonatale zorgen.
De afdeling Neonatologie bij ZNA bestaat uit twee units. Een Neonatale Intensive Care (NIC) unit, hier zorgen we voor pasgeborenen die intensieve zorg en monitoring nodig hebben, en een N* unit. Op de N*-unit liggen pasgeborenen met mildere problemen.
De afdeling neonatologie van GZA Ziekenhuizen campus Sint Augustinus bestaat uit twee delen. De NICU (Neonatale Intensive Care Unit) heeft 15 intensieve zorgplaatsen. We hebben ook een minder intensieve afdeling. Afhankelijk van de medische zorg die je baby nodig heeft, wordt hij/zij opgenomen op one van deze afdelingen.
Op de afdeling Neonatologie worden naast premature baby's ook zieke pasgeboren baby's opgenomen die gespecialiseerde observatie en/of therapie nodig hebben.
Afhankelijk van de zorg die ze nodig hebben, verblijven ze op de intensive care unit (NICU) of non-intensive care unit (N*). Deze afdelingen zijn verbonden met de verlosafdeling en bevinden zich naast de kraamafdeling.
De neonatale intensivecareafdeling biedt zorg aan:
- kinderen die te vroeg geboren zijn (vanaf 24 weken zwangerschap)
- kinderen die geboren zijn met ernstige malformatieve pathologie (pathologie van het spijsverteringskanaal, hernia diafragmatica, pathologie van het urinaire systeem, polymalformatief syndroom).
Kinderen die geboren zijn met hartpathologie worden verzorgd door de Pediatric Intensive Care Unit.
De afdeling Neonatologie is een erkend centrum voor neonatale intensieve zorgen en een verwijzingscentrum voor de ziekenhuizen van Braine-l'Alleud en Ste-Anne St-Remi. We zorgen voor premature pasgeborenen van alle zwangerschapsstadia en voor zieke voldragen baby's.
Onze neonatologieafdelingen verwelkomen pasgeborenen met een zorgfilosofie die gericht is op de individuele behoeften van elk kind, in nauwe samenwerking met de ouders.
De Neonatale Intensive Care Unit verwelkomt pasgeborenen die vanaf de geboorte gespecialiseerde zorg en toezicht nodig hebben.
Dit is bijvoorbeeld het geval bij baby's die zich moeilijk aan het leven buiten de baarmoeder kunnen aanpassen, aangeboren ziekten of infecties hebben of te vroeg geboren zijn.
De afdeling neonatologie richt zich op pasgeboren baby's die speciale zorg nodig hebben. We moedigen ouders aan om dicht bij hun baby te blijven tijdens het verblijf in het ziekenhuis.
Kindergeneeskunde is gespecialiseerde geneeskunde voor kinderen. Het bestrijkt de periode rond en na de geboorte (perinatologie en neonatologie), tot de leeftijd van 15 jaar.
De meeste pediatrische subspecialismen worden ontwikkeld in het Universitair Ziekenhuis van Charleroi.
De afdeling kindergeneeskunde en neonatologie van het Hôpital Civil Marie Curie is een erkend opleidingscentrum voor artsen in opleiding in de kindergeneeskunde.
De afdeling Neonatologie van het GHdC verwelkomt premature pasgeborenen (vanaf de grens van levensvatbaarheid) en voldragen pasgeborenen met medische en/of chirurgische problemen.
Deze afdeling verzorgt premature pasgeborenen vanaf 24 weken zwangerschapsduur en alle voldragen pasgeborenen met belangrijke medische pathologieën.
Chirurgische pathologieën worden behandeld in samenwerking met de afdeling kinderchirurgie van HUDERF.
Wanneer een baby te vroeg wordt geboren of bij de geboorte complicaties krijgt, wordt hij of zij opgenomen en gemonitored op de afdeling neonatologie. Onze prioriteiten zijn uw baby, zijn of haar gezondheid en uw gezin.
We werken nauw samen met verloskunde, kindergeneeskunde, medisch-technische diensten, kinderchirurgie, algemene chirurgie, neurochirurgie en volwassenengeneeskunde. Hierdoor kunnen we multidisciplinaire zorg bieden voor, tijdens en na de geboorte, op één locatie (Clinique CHC MontLégia).
De universitaire neonatologieafdeling verzorgt alle pasgeboren baby's uit de universitaire kraamkliniek of die worden overgebracht vanuit referentieziekenhuizen in de provincies Luik en Luxemburg.
Vanaf de geboorte kunnen we in nauwe samenwerking met verloskundigen (prenatale diagnose, dienst hoogrisicozwangerschap en perinatale geneeskunde) deelnemen aan het beheer van de zwangerschap en effectief toezicht houden op hoogrisicogeboorten.
Neonatologie is een medisch specialisme dat zich richt op de zorg voor pasgeboren baby's, gedefinieerd door een leeftijd van minder dan 28 dagen na de geboorte. Deze kunnen prematuur zijn (geboren vóór 37 weken amenorroe), normaal volgroeid (geboren tussen 37 en 42 weken amenorroe) of post-mature (geboren na 42 weken amenorroe).